ARBATOS GĖRIMO CEREMONIJA
Arbatos gėrimo ceremonija Japonijoje. © Pixabay
Japoniškos arbatos gėrimo ceremonija reiškia „arbatos kelias“ (CHADO, CHANOYU). Tai yra Matcha arbatos choreografinis paruošimo ritualas svečių akivaizdoje, o pagrindinis jo tikslas yra parodyti savo svetingumą.
Arbata yra geriama susikaupus ir tyloje, svarbiausias yra vidinis dalyvaujančiųjų ryšys, apmąstymai, pokalbis su pačiu savimi. Ceremonijoje svarbiausia – sujungti penkis žmogaus jutimus.
Ceremonijoje dalyvauja apie 5-6 asmenys. Vienas iš jų paprastai būna garbės svečias. Arbatos gėrimo ceremonija vyksta tam skirtame arbatos namelyje, į kurį įeiti gali tik tas, kas už durų palieka visas blogas mintis ir kasdieninius rūpesčius.
Procesas yra labai paprastas, tačiau kiekvienas ceremonijos etapas turi tam tikrus judesius, taip pat įrankiai turi būti dedami į tam tikras vietas.
Indai naudojami arbatos paruošimui, bei arbatos namelio dekoracijos elementai gali skirtis priklausomai nuo sezono.
Pagrindiniai indai naudojami arbatos ceremonijos metu:
CHAWAN
CHAWAN - keramikinis puodelis arbatai ruošti. Dubenėliai būna įvairių dydžių, formų bei spalvų. Šaltuoju laikotarpiu naudojami gilesni dubenėliai, kad arbata ilgiau išbūtų šilta, o vasarą – sėklesni.
CHASEN
CHASEN – bambukinė šluotelė arbatai plakti.
CHASAKU
CHASAKU – bambukinis šaukštelis Matcha arbatos milteliams semti.
CHAKI
CHAKI – indelis arbatos milteliams laikyti. Jie skirstomi į dvi kategorijas: Chaire yra naudojamas Koicha (tirštoji Matcha), Natsume Usucha (skystoji Matcha) arbatai.
Arbatos ceremonijos metu svečiai vaišinami ne tik šiuo gėrimu, bet ir tradiciniais japoniškais saldumynais, kurie padeda sušvelninti kartų arbatos skonį.